Tuesday, November 10, 2009

Alhamdulillah.........

Diploma Sains, merupakan satu pentas bagi pelakon2 saintis untuk memainkan watak sementara sebagai persediaan untuk memainkan watak yang sebenarnya bila tiba masanya... Maksud watak yang sebenarnya di sini adalah samada sebagai seorang,Doctor, Saintis, Arkitek, Pendidik, Jururawat, Dentis, Engineer, Archaeology dan apa2 jak watak yang berkaitan dengan Sains...

Saya merupaka salah satu watak dalam drama pementasan itu, kejayaan drama itu bergantung kepada pembawaan watak sementara itu bagi setiap pelakon2 yang terlibat. Tahun ini adalah pengembaraan terakhir dalam sesi pementasan drama saya di UiTM Sabah ini, genap 15/11/2009 saya dan rakan saya akan melalui pengembaraan yang baru (mungkin watak yang berlainan atau sill ngan watak yang sebelum ini tetapi sedikit berbeza dengan pembawaannya).

Tadi adalah script yang kedua terakhir yang telah kami mainkan di atas pentas didalam dewan yang penuh dengan pelakon2. Script untuk pementasan drama untuk hari ini merupakan salah satu script yang agar sukar untuk di sebatikan di dalam diri ini (maksudnya untuk menghafalnya, memahaminya dan sebatikannya dalam jiwa) . Tapi apa2 pun, kami semua dapat melakukannya dengan jayanya walaupun ada sedikit kekuranagn pada persembahan tadi.

Dengan berakhirnya drama pada hari ini, maka sedikit beban dapat dikurangkan... Hanya perkataan "Alhamdulillah" yang menjadi penutup bagi kesudahan bagi drama pementasan tadi. Tetapi masih ada satu script lagi yang kami ada untuk di baca + fahami + hafal + jiwai dengan tujuaan dapat melakonkannya dengan Cemerlang, Gemilang dan Terbilang pada masa persembahan yang akan datang.

Anyway, sebagai salah sorang pelakon, saya mengambil kesempatan ini untuk wish GOOD LUCK to all of the pelakon2 yang terlibat untuk drama pementasan yang akan datang.. Gambate!!!!

Sunday, November 8, 2009

Hari Paling Kosong

Hari nee, erm erm entah nak cakap cam na... Hari selasa nee ada paper Biology, tapi saya langsung belum sentuh lagi subject tuu.. Sepatutnya hari nee saya mula dah proses membaca + memahami + menghafal + mengulangi, tapi entah napa hari nee saya rasa hari paling kosong bagi saya.. Maksud saya, hari nee saya free and tak da pa2 activity yang di plan tapi saya langsung tak gunakan masa tuu untuk belajar (blogger pandai di update tapi preparation exam tidak terupdate.. apa nak jadi nee..)

Jadi malam nee saya plan nak study, InsyaAllah.. Esok kena struggle belajar, X Facebook, X internet and X relaxing.. Gambate is just the word that can push me forward...

Ada 11 hari lagi saya kat UiTM Sabah nee, then saya akan menempuhi hidup dan cabaran baru.. Apa2 pun saya just wish yang terbaik untuk semester nee, begitu juga dengan kawan2 seperjuangan..

Saturday, November 7, 2009

Keep Hoping..

Semua orang nak yang terbaik dalam hidupnya. Betul tak??? Ada sesiapa di luar sana yang tak nak??

Hari nee saya ada MUET exam (reading, writing and listening exam), jadi saya bersiap jam 6.15am coz nak gerak ke SMK Badin Tuaran jam 7.00am. Exam MUET tuu start jam 8.00am til 12.00pm, seperti besa kalau tak da sarapan mesti raya loya kat dalam keta... Rasa nak muntah pun ada + pening, kalau di fikirkan macam mana lah nak buat yang terbaik kalau badan pun tak sudi kan.. hehehe, tapi syukurlah kat sana sumenya ok..

Paper first start, 8.00am -----> 9.00am -----> 9.30am.. Time's up, rasa lega juga lepas jawab tuu coz tak rasa yang soalan tuu susah sangat.. Syukurlah... Benda yang sama berlaku dengan exam writing and listening. Time writing tuu saya ada sedikit blur ngan soalannya, tapi syukurlah di jawab juga sedaya upaya..

Habis jak exam tuu, sempat juga ame satu pic sebagai kenangan kat SMK Badin tuu sebelum gerak g makan kat pekan Tuaran.. hehehe.. Nee lah yang ame Muet kat sana tuu.

Anjula, Putri, Mary, JC, Elda and Me (snaping pic)

I would like to say thanks to all of them coz help me.. LOVE YOU ALL..

MUET is over and i just can pray that i'll get the best grade for that.. Hoping is the last thing that u can do after everthing is over..

Keep Hoping

Friday, November 6, 2009

Hari kepelbagaian

Hari nee banyak saya dan kawan buat.. Sebab tuu saya katakan hari nee adalah "Hari kepelbagaian"..

Hari nee saya bangkit awal sikit (dalam jam 3.45am), roomate saya yang kejutkan saya (TQ Jalie).. Syukurlah saya dikejutkan kalau tak, tak terbaca habis bab ETR pagi tadi, erm erm erm... Cakap pasal ETR, pagi tadi jam 8.30 til 11.30am adalah exam untuk paper ETR (Fundamental of Entrepreneurship subject). Malam semalam saya tido awal sikit coz nak rehat yang cukup sebelum exam, sebelum tido tuu saya dah set nak bangkit jam 4.00am nak baca habis bab yang belum cover lagi (sikit jer lagi, just bab akhir jer).

Jam 4.00am tuu saya terus bangkit dan capai buku nota saya, baca sambil-sambil mata nak tertutup (etu pun syukurlah nafsu tido tuu dapat dilawan). Jam 7.00am tuu saya g mandi selepas check makanan saya kat Cafe World of FB's Game, sempat lagi ya.. Sebelum gerak, saya sempat post doa untuk kesenangan menjawab paper ETR and kata2 tuk santapan rohani kat FB..

Syukurlah dalam lingkungan 3 jam tuu, doa saya dimakbulkan oleh ALLAH.. i'm so happy coz can answered all the questions, even though there is still 1 or 2 questions that i'm not 100% confident with... Lepas paper, kami rancang nak celebrate besday kawan kami namanya Ruzailah Binti Ali (panggil Jaey jak). Kebetulan hari nee 6/10/09 adalah hari lahir dia.. Then, kami pun beri dia surprise time2 dia and yang len makan kat 1Borneo. Kami buat kejutan tuu after saya and jumardi solat Jumaat.. Tersangatlah enjoy kami kat sana..

Nak tahu apa kami buat?? erm, pastinya makan + bergambar2 + video...

Nee dia sedikit pic yang diambil..

Happy besday jaey(baju kuning, baju biru tuu ayang namanya)..



Nee lah kwn2 yang celebrate jaey besday..


Ada juga vidoe d ambil.. nee dia..



video


Best oh.. Pas tuu kami p tengok wayang plak, cite yang kami tgk "PHOBIA 2".. Awal2 cite tuu, tak lah best sangat sampai lah part akhir baru cite tuu ada best ckit (etu pun coz ada unsur lawak, tuu yang pecah perut tuu ketawa). Tapi cite hantunya karut belaka lah.. erm, apa2 pun enjoy juga lah hati nee..

Thursday, November 5, 2009

Really, in this world there have a magical words??

Is there something in each word in the music lyric??? For me, each music has its own meaning and the beautiful of its meaning just can be seen by someone that really inspire that song. Like me, hahahhaha.. JOKE..

Seem, there is something with the lyric on "I can walk on water i can Fly".. Even though the lyric is too short and simple but it can bring me to the past.. Awesome rite.. I was wonder if there is such a magical words in this world. But i'm sure yes, there are. Really, in this world there have a magical words..

The magical words are:

la la la la la la la la
la la la la la la la la
la la la la la la la la
la la la la la la la la

i will never be the same again
i will keep on fighting til the end
i can walk on water, i can fly
i will keep on flying til i die

i will never be afraid again
i will keep on fighting til the end
i can walk on water, i can fly
i will keep on flying til i die

la la la la la la la la
la la la la la la la la
la la la la la la la la
la la la la la la la la

la la la la la la la la
la la la la la la la la
la la la la la la la la
la la la la la la la la

la la la la la la la la la la la la
la la la la la la la la
la la la la la la la la
la la la la la la la la

i will never be afraid again
i will keep on fighting til the end
i can walk on water, i can fly
i will keep on flying til i die

la la la la la la la la
la la la la la la la la
la la la la la la la la
la la la la la la la la

la la la la la la la la la la la la
la la la la la la la la
la la la la la la la la
la la la la la la la la

la la la la la la la la
la la la la la la la la
la la la la la la la la
la la la la la la la la

Then, i wanna say thanks to my frens whom gave me that magical words.. Love u..

Wednesday, November 4, 2009

Tidak seperti dulu lagi

Saya sekadar insan yang diberi jantina sebagai seorang "LELAKI" di muka bumi ini.. Jadi sebagai seorang lelaki pasti mempunyai kelemahan dan kelebihannya sendiri. Saya Mann, diciptakan sebagai seorang yang ada kekurangan dan sedikit kelebihan. Kelebihan yang ada akan terus di asah dan di perindahkan lagi, kekurangan yang sedia ada akan di perbaiki dan di sempurnakan agar kecatatan diri ini tidak begitu ketara.

Dulunya, saya paling tak suka dalam keadaan "BERSENDIRIAAN", sebab saya insan yang takut dengan kesepiaan. Kerana kesepiaan merupakan musuh yang sukar untuk saya elakkan dan mudah untuk memasuki fikiran dan jiwa ini.

Selalunya kawan lah yang menjadi penghalang kesunyiaan itu menghantui diri ini. Thanks to all my FRENS..

Tapi sejak kebelakangan ini, saya selalu bersendiriaan, akan tetapi kesunyiaan itu seakan-akan takut untuk mendekati diri ini.. Apa yang telah berlaku pada diriku?? Ada apa pada diriku sekarang?? Adakah saya cuba untuk melawan perasaan itu?? Adakah hidup ini terlalu sibuk?? Saya rasa tidak.. Saya masih hidup dan menjalankan rutin harian seperti mana yang saya lakukan sebelum ini.. Bau kesepiaan itu mulai tawar pada deria hidu ini, seakan-akan hidung ini tidak mampu untuk menghidu bau kesunyiaan itu. Kawan?? saya mula tidak rasa takut dengan ketiadaan kawan-kawan di sisi.

Saya seakan-akan berubah, saya tidak seperti dulu lagi. Adakah perubahan itu satu kemenangan pada diri ini?? Saya pun tak tahu yang perubahan itu menjadi kemenangan yang kekal atau hanya sementara sahaja pada diri ini. Tapi saya harap ianya kekal sehingga saya dapat mencari teman hidup sehidup semati..


Persoalannya, Kenapa??

Kebelakangan ini jadual makan saya tidak menentu.. Kenapa?
Sebabnya:Masalah duit (tak lah juga), malas nak g cafe ada juga and masalah bangun lewat...
3 minggu yang lalu perut ini senentiasa lapar. Bermulanya bangun awal pagi tuu perut dah mula rasa lapar... Erm, apa nak buat kalau cafe pun buka jam 8am kan. tahan jer lah..

Saya rasa perut ini mudah lapar walaupun dah makan, saya tak tahu apa masalahnya tuu.. ??Blurry??
Saya makan sehari 2 kali jer, etu pun nak tambah lagi.. MayB nak makan sehari 4 kali baru perut nee tak buat hal. Sebelum nee ok jer perut nee biarpun tak makan sehari ataupun sekali sehari.. Persoalannya itulah, KENAPA??

Sekarang nee saya tengah tunggu maggie sedap saya masak. K lah rasanya masak dah tuu.. Nyum Nyum..

Tuesday, November 3, 2009

My stamina not as usual

Today is Tuesday, yesterday is Monday.. hahahaha.
Today i spending my day with:
  • Surfing the internet..
  • Studying ETR
  • Jogging
  • Sleeping
Those are the list of my activities that i did for today.
Surfing + studying + Sleeping = just skip about this activities, my routine.

I just want to share about "jogging" activity. At 4.45pm, i got a masej from Sir Kaf.. "bah jom" then i get my bottle and fill up with a warm water inside it. Actually we already planning going to jogging today last nite, then that's why i'm prepared earlier.

Then both of us move to Likas at 5.00pm, on our way going there the road quite jam.. erm.. "we will reach to our destination around 5.30pm" that is the words that lingers on my mind...
But it's ok, as long we are reach safely.

I was set in my mind to finish 5th round today. when we are reach at Likas's lake, both of us started our mission by walking + chit chat.. hahhaha, Then i make a decision to stop walking after walking around 20m presence. I started jogging leave Sir Kaf behind (coz he want to walk for 1 round before jogging).

1st round over, and starting the 2nd round.. Half of the lake's track, i feel pain at my stomach and make me can't continue my jogging with a speed as before. But, i keep continue my running and i'm stop after finished the 3rd round.

Seem my stamina not tough as usual.. Then i take a rest by sitting on the grass there..
So tired..

For 1 day, if more than that??

Yesterday is the day that i don't like ever..

Why??

You wanna know something about me?? here we go..
I'm kind of people that easily get bored when didn't have a chance to do my routine's activities, is that weird?? Don't think so.. hehehe..

I was planned what i'm gonna to do for my day of yesterday. Lets me list out what was i planned.
  1. At the morning, my frens and I wanna do "study group" but i didn't receive any sms bout that. That means that planning is cancel. if it is happen, I'll spend my time in JPK's Room form the morning till nite. But it is not as planned, then I'm nothing to do for yesterday (not planning yet).
  2. Surfing internet (while studying), just because the study group is cancel then my activity of surfing the internet also the same. But it's OK, because i can do that in my room.

But, what the thing that I can't accept yesterday is the server of uitm was "down".. For whole day, i don't know what the things that going to fill my day.. Was thinking, "studying", "movie", "outing", "sleeping" or "just doing nothing"... That is what I'm was think to do. But non of that can attract my mind.

Luckily, I've a fren that got his own broadband. Then, i was borrow it's laptop to surf the internet. Huh.. At least i did what I'm damn want to do even just for a while..

I can't think what will happened to me if that day will continue for 2 more days or more than that.. Argggggggggghhhhhhhhhhhhh..

That is only for 1 day, if more than that?? I can't answer that Q, either to imagine that damn days.


Monday, November 2, 2009

Raining with a massages

I was woke up at 3.00am today, some of u mayB in puzzle of why me wake up too early rite?? For sure, the reason 4 that is to study + Facebook + "Solat Subuh" + daydream ( but i'm not planing to wake up at this time actually).

The 1st thing that i do while i'm wake up is, checking up my Cafe World (glad that 3 of my menu was cooked that make my level up to level19), 2nd checking my hp's inbox massages (a lot of massages from FB and from 2 girls)..

Raining with a massages just now, so tired to read it all....... huh .........

1st girl: she said that she admire with me
2nd girl: wanna be my GF and call me "syg" rite now.

hahahahaha, i don't know where they got my hp no. But i don't care bout that as long it is doesn't effect my safety. Anyway, i just hope that i can dealing with them and will not make anyone get disappointed with what i'm gonna do..

Sunday, November 1, 2009

What happened??

Today my frens(jumar, fifie and jalie) and me planning to study in the JPK's Room whole day. Then at 12.30pm as planned, we are going to the JPK's Room together with the laptop and notes book for studying.

In the JPK's Room, I was started my studying process with serving the internet. U know for what?? As usual, take care of my Cafe World and my FarmVille.. See, how come i can focus on my study if i pay attention with those games.. Hahahahaha..

Now almost 6.30pm, we are planning to having our dinner in IP together with Cipan. So far, i just cover model 1-6 of 15 for ETR subject and 2 chapter of 8 chapter from Biology subject. hehehehe. Still got a lot to be covered. Soon i'll.

Anyway, the internet connection in here damn slow. My cafe World page still loading, i wonder what happen with my cooked menu.. Argggghh, hopefully it's still in a good condition. hahaha, i worrying on the things that should not be worried with. What the **** i'm.

That's all for now, my stomach needs something to be ate rite now.. Will go out for having our dinner soon. Bye

About me

last night i'm too excited doing a slide show about myself.. almost 6 hours it's takes to be done and finally my effort is repay.
Here we go...


Saturday, October 31, 2009

For tonight

After having my dinner at Cafe, I'm spending my time by enjoying the movie of "Wrong Turn 3.Left For Dead". What a a nice movie, the story about the cannibals that live in the jungle. Where, the story begin when the cops and the prisoner was collided by the cannibal. Then, all of them looking for the way to rescue them self from being eaten up by the cannibals.

While watching that movie i was startled by the action of the cannibals, but it is kind of scare movie that make me not alone for tonight.... The end of this movie, just 3 of them save. But only 1 of 3 is alive (the 2 are dead becoz of money).

That's all for tonight.. Sweet Dream :)

1 Borneo

Pagi tadi saya bangkit jam 10.00 am, then saya sarapan Facebook kejap til jam 12.00pm (itu lah sarapan saya setiap pagi), jam 12.30 pm tu hati mula rasa bosan, perut mula rasa lapar dan fikiran mula bergeliga nak cari idea buat pa.. erm.... tup tup, idea saya datang, erm nak g 1 Borneo lah makan and jalan2.

Lepas tuu apa lagi, saya capai tuala dan g mandi. ahhhh, segarnya mandi tengah hari tuu.. then bersiap, jam 2.00pm saya g Bus Station tuk tunggu bus. Jam 2.10pm bus datang and gerak ke IP ngan yakinya nak ame duit di ATM bank Islam. sekali sampai sana, saya beratur lah kunun d bawah terik matahari tuu.. bila tiba jer giliran saya, PASSWORD ****** saya masukkan and nak kuarkan RM100. Apa yang saya risaukan time Q up tuu berlakulah plak, erm duit tak da lah plak.. apa punya ATM.. arggghhhh..

Duduk kejap kat depan Giant berfikir nak buat pa, time tuu sempat juga pos tentang benda tuu melalui Facebook mobile. Then, saya gerak nak masuk Giant tetiba saya tgk plak RHB ATM sana, punya gembira hati nee.... YEHhhhhhhhhhh.

Then, apa yang d plan diteruskan. Saya sarapan kejap kat KFC IP, Cheesy Wedges and Large Strawberry jadi santapan sementara perut nee.. Lepas makan tuu saya g tunggu bus tuk ke destination seterusnya.

Nasib bek kejap jer menunggu bus tuu. Sampai jer 1B saya terus p tengok wayang pa yang best kat cinema. Saya beli tiket "NINJA MOVIE", then saya g MacD makan Double Cheez Burger and Milo ais sementara menunggu movie start.

Rasa macam len juga jalan sorang2 nee g tengok wayang.. erm apa nak buat teman hidup belum jumpa lagi. Cite pasal teman hidup, time having kat MacD tuu ada lah saya post kat FB via mobile. Bunyinya cam nee "Go out alone, so sad. Any1 want to date with me? Special offer. ;-)"..
Ada juga yang gave a response, hahahaha...

Jam 3 til jam 4.10pm saya dalam cinema tuu, best juga citenya walaupun tak berapa puas hati ngan watak staringnya time tuu.. huhuhuhuhu. then saya jalan2 kejap g fev boutique saya "PADINI and FOS", saja jer nak tengok2 baju. Bukan nak beli pun duit tak der nak buat cam na kan. hehehee..

Jam 5.00pm saya kuar 1B nak balik campus. lama juga tunggu bus kat sana. tapi tak sia2 menunggu ada juga bus datang. then, saya duk d depan laptop and update nee cite.. kalau saya lum sampai g tak kan terupdate blog nee pada masa sekarang nee.. anyway, i love what i've spend my time in 1 Borneo...

After this no more outing, want to study.. Next paper just around the corner.. Gambate

Diriku yang baru

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.. dah berapa lama saya tak update blog nee?? erm, saya pun dah lupa. bukannya tak nak, tapi masa dan waktu yang tidak mengizinkan. apa nak buat kan, lets we did what we have to do first..

Lets the important one come first.. That kind of principe that stop me to do so, sounds like serious rite?? hahahaha.

ok here we go.. Almost 3 years i'm spending my time studying in UiTM Sabah, i have received a comment from my frens that i've interviewed before. They are said that "i'm slightly different now compare to the 1st time they are met me", but i'm glad that no -ve comments i heard (i don't know if they are talk behind, who knows?). But it's ok, as long i believed on myself.

i learn a lot from my diploma life in here.. i thought:
  1. How to be such a good fren
  2. How to dress up
  3. How to be leader
  4. How to deal with university's life
  5. How to play Facebook, Tagged, Friendster, Blogger and all kind of IT knowledge.
erm.. no more idea to be wrote for u all read up.. so sad, mayB coz of the time for me and my brain take a rest. Almost 1.30am rite now.. ok see u all on the next story.. Gambate for those who are having a exam..